We zijn momenteel een zware last op de schouders van de aarde. We produceren elk jaar meer dan 380 miljoen ton plastic, wat neerkomt op ruim de helft van het totale gewicht van de menselijke bevolking. Ondertussen kappen we biljoenen bomen. Zoveel dat we jaarlijks tropische bossen met een totale omvang groter dan België verliezen.
Ons consumptiegedrag is steeds minder houdbaar geworden. De grondstoffen die onze planeet rijk is, worden op gigantische schaal uitgeput. Dit maakt de keuzes die we vandaag de dag maken belangrijker dan ooit tevoren.
Wij zijn daarom heel trots dat het aanbieden van natuurlijke en plasticvrije producten het fundament is van The Bamboovement. Het is onze manier waarop we proberen de wereld weer wat beter te maken.
Maar je kunt altijd extra actie ondernemen. In ons geval betekent dit bijvoorbeeld samenspannen met gelijkgestemde organisaties. Wij geloven namelijk dat ambitieuze initiatieven kunnen leiden tot vruchtbare bijdragen, zoals onze samenwerking met de International Association of Human Values (IAHV) en Eden Reforestation Projects (ERP).
Op een beurs in Londen ontmoetten we Shailen Mittal, een management lid van IAHV UK. Vanaf het begin was het duidelijk dat er een gedeelde ambitie is om de staat van de planeet te herstellen. Hij is de projectleider van Climate Action Now (CAN), een initiatief van IAHV dat geld inzamelt om vervolgens zoveel mogelijk bomen te planten.
Shailens open-mindedness, gepassioneerde drive en netwerk maakten de weg vrij voor onze nieuwe samenwerking. Want via IAHV zijn we in contact gekomen met ERP, een wereldexpert in het planten van bomen met honderden miljoen bomen op de teller. Ze werken in acht verschillende landen en leiden daar ruim tweehonderd projecten. Op deze website vind je een exact overzicht van hun volledige portfolio.
Hun werk heeft ons geïnspireerd om ook in te zetten op bomen planten. We planten voor elke bestelling in onze webshop, elk verkocht relatiegeschenk en elke inschrijving op de nieuwsbrief.
Dr. Stephen Fitch, de oprichter van ERP, legt de dagelijkse werkzaamheden om hun missie te bereiken in onderstaande video uit.
Er zijn steeds meer NGO’s die hard werken om ontbossing tegen te gaan. Dus waarom hebben we gekozen om samen te werken met IAHV en ERP?
Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we kijken naar de effecten van ontbossing: ernstige overstromingen, erosie en woestijnvorming. Met name lokale ecosystemen en gemeenschappen leiden hieronder. De inheemse biodiversiteit neemt sterk af en de lokale bevolking wordt in extreme armoede geduwd omdat het land dat hen in stand hield niet meer bestaat. De sleutel tot een succesvol boomplantproject is daarom om de lokale bevolking erbij te betrekken.
ERP is het hier roerend mee eens en dat blijkt uit hun prachtige initiatief dat het belang van lokale gemeenschappen erkent: Employ-to-Plant. In ruil voor een vast en eerlijk salaris huurt ERP lokale dorpelingen in om zaailingen op te kweken en bomen te planten. Vervolgens verschijnen er gezonde inheemse bossen. Als kers op de taart vervagen zelfs de nadelige gevolgen van ontbossing.
De kernwaarden van Employ-to-Plant op een rijtje:
Misschien zijn de feiten uit de eerste alinea ontmoedigend. Net zoals gruwelijke beelden van wereldwijd oplichtende bosbranden dat zijn. Er is echter een groeiende beweging die hard werkt om de rijke biodiversiteit van de aarde te herstellen en bewaken.
Landen uit alle uithoeken van de wereld zien de voordelen om bossen en hun ecosystemen te beschermen. Ethiopië is een goed voorbeeld. In 2019 braken ze een record door in één dag 350 miljoen bomen te planten. Hun nieuwe doel? 5 miljard bomen planten zodat ze hun nationale bossen zullen behouden. Tegelijkertijd worden er over de hele wereld maatregelen ingevoerd tegen plasticvervuiling. Afrikaanse landen lopen voorop bij het verbieden en beboeten van plastic artikelen. Maar gelukkig treden uiteindelijk ook westerse landen in hun voetsporen door strengere beleid te voeren.
We zijn ons ervan bewust dat het produceren en verzenden van producten leidt tot CO2-uitstoot. Daarom hebben we als doel gesteld om de ecologische voetafdruk van onze producten te berekenen. Met het resultaat weten we wat we moeten doen voor een volledige compensatie van de uitstoot van ons assortiment.
Door bomen te planten kunnen we CO2-neutrale, en uiteindelijk CO2-negatieve, producten aanbieden. CO2-negatief is klimaatpositief. Voor dit soort producten wordt meer CO2 opgeslagen dan dat het productieproces vereist. In 2022 willen wij ons steentje bijdragen aan kostbaar bosherstel met ten minste 100.000 bomen.
Onze missie volgen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief via het formulier in de footer.