Free shipping NL from €30. Rest of Europe: €50
Free toothbrush on orders over €30
Shipped within 24 hours
Free returns

8 tips voor Duurzame Cadeaus

Kerst kenmerkt zich door zelfgemaakte Michelinster-waardige maaltijden met vele gangen. En door het ophalen van de mooiste en oudste herinneringen met familie en schoonfamilie. Maar natuurlijk ook door de talloze cadeaus. En daar haken we vandaag op in. Want Kerst zou Kerst niet zijn zonder geschenken. Maar soms kan het toch verdraaid moeilijk zijn om weer wat leuks en verrassends te bedenken. Een reden voor ons om 8 tips voor duurzame cadeaus met jou te delen. 

Duurzaamheid kan verschillende betekenissen hebben. Voor mij bijvoorbeeld, is een product duurzaam als het bestaat uit milieuvriendelijke materialen. Maar voor een ander ligt de nadruk misschien veel meer op lokale productie. Of op een lange levensduur.

Ga je duurzame cadeaus kopen voor de feestdagen? Er is dus genoeg om op te letten. Om je een handje te helpen, hebben we deze lijst met duurzame cadeaus opgesteld. Die helpt je ongetwijfeld om een passend en verrassend geschenk te vinden.

8 tips voor Duurzame Cadeaus

Tip #1. Duurzame Cadeaus voor de Liefhebber van Lokale Producten

Lokale producten winnen steeds meer aan populariteit. En daar zijn goede redenen voor. Bijvoorbeeld dat je door het kopen van lokale producten geen artikelen hoeft over te laten komen uit Verweggistan. Want door transport te minimaliseren stoot je natuurlijk veel minder uit. Maar een andere aanleiding om lokaal te kopen heeft zich ook sterk ontwikkeld dit jaar. De lokale, en vaak kleinere, ondernemer moet hard werken om het hoofd boven water te houden. En al helemaal in tijden van economische onzekerheid. Dit is niet onopgemerkt gebleven. Er is veel steun voor de lokale ondernemer. Dat blijkt ook uit de veel gehoorde uitspraak ‘support your local’. Beide zijn goede redenen om jouw cadeaus lokaal in te kopen. Op De Landwinkel vind je een overzicht van allerlei verschillende boerderijwinkels in Nederland. 

duurzame lokale cadeaus

Tip #2. Duurzame Cadeaus voor Kinderen

Als kind keek ik maar al te graag uit naar december. Sinterklaas kwam langs, de Kerstman vloog voorbij en daarnaast ben ik ook nog eens jarig op 1e kerstdag. De rest van het jaar kon ik weer vooruit met mijn nieuwe speelgoed. Maar helaas bestaat Lego, Playmobil en bijna al het andere speelgoed helemaal uit plastic. Zonde. Want dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Ben je op zoek naar duurzaam speelgoed? Neem dan eens een kijkje op Reiger en de Graaf voor duurzaam handgemaakt speelgoed. Of bekijk de super toffe duurzame bouwpakketten voor kinderen van eco-logisch. Zo maak je van jouw eigen afval bijvoorbeeld een drumstel of een vuilnisrobot. 

duurzame cadeaus voor kinderen

Tip #3. Duurzame Cadeaus voor de Keukenprins(es)

Koken: de een moet er niets van hebben en de ander staat met liefde de hele dag door in de keuken. Moet je nog een cadeau verzinnen voor een echte keukenprins(es)? Dan zit je bij Dille & Kamille gebakken voor een uitgebreid assortiment aan milieuvriendelijke keukenaccessoires. Ook bij KitchenHugs vind je prachtige duurzame artikelen om zero waste te koken. 

8 tips voor Duurzame Cadeaus

Tip #4. Duurzame Cadeaus: Natuurlijke Verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten zijn altijd populaire cadeaus. Setjes van Rituals zijn bijvoorbeeld al jarenlang ontzettend erg geliefd als kerstcadeau. Maar de meeste verzorgingsartikelen zitten helaas vol met microplastics en zijn ook nog eens in plastic verpakt. En aan de plastic soep willen we niet bijdragen met onze kerstcadeaus. Gelukkig zijn er genoeg heerlijke plasticvrije verzorgingsproducten die geen negatieve impact op de wereld hebben. Zelf hebben we bij The Bamboovement onze shop gevuld met vegan, palmolie-vrije en plasticvrije verzorgingsproducten van HappySoaps.

Koop je producten liever in de winkel? Bij Lush hebben ze een ruime keuze als het gaat om natuurlijke verzorgingsproducten. Van duurzame bath bombs tot parfum in een vaste vorm, je vindt het er allemaal. Nog niet helemaal overtuigd van duurzame cosmetica? Wij schreven een tijdje terug een blogartikel vol met tips over natuurlijke cosmetica.  

duurzame verzorgingscadeaus

Tip #5. Duurzame Cadeaus voor de Fashionista

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact die onze kleding heeft op de wereld. Zo is er 2.700 liter water nodig voor één katoenen t-shirt. Verre van duurzaam dus. Ook worden er ongelooflijke hoeveelheden pesticiden gebruikt in de katoenindustrie. 

Gecertificeerd katoen is al een stap in de goede richting. Maar er zijn ook nog een aantal andere mooie alternatieven die zelfs nog een stukje duurzamer zijn en zeker net zo stijlvol. SophieStone is een bekende naam onder de duurzame fashionista. Zij bieden prachtige mode items aan met een kleine milieu-impact die gemaakt worden onder verantwoorde arbeidsomstandigheden. Ga je liever voor vintage kleding? The Next Closet is dé marktplaats voor tweedehands designermerken. De kleding wordt uitvoerig gecontroleerd op authenticiteit en kwaliteit.

duurzame kleding

Tip #6. Duurzame Cadeaus voor de levensgenieter

Cadeaus zijn altijd leuk om te krijgen (en om te geven natuurlijk). Maar een ervaring kan nog veel specialer zijn. Bij DoenKado hebben ze de perfecte activiteit voor iedereen in het assortiment. Trek erop uit en ga met je geliefde op een natuurtocht door de Veluwe. Liever iets sportiefs? Ga dan een middagje varen of wandklimmen. Of ben je op zoek naar iets waarmee je je vrienden echt kunt verbazen? Vlieg dan over het strand van IJmuiden met ze tijdens het Blokarten.

duurzame activiteit

Tip #7. Duurzame Cadeaus voor de Plantenliefhebber

Niets fleurt je kamer of kantoor zo op als een prachtige plant. Hoewel de een misschien net wat groenere vingers heeft dan de ander zijn planten altijd een mooi cadeau om te geven. Bloemen daarentegen zijn minder geschikt als cadeau. Die zijn vaak gekweekt in een kas, hebben veel water nodig, krijgen een flinke portie bestrijdingsmiddelen en worden soms ook nog eens vanuit ver ingevlogen. En helaas ligt je cadeau dan vaak na een paar weken weer in de groenbak. Een plant daarentegen is waarschijnlijk het beste wat je in je huis kan halen. Ze zijn echte luchtreinigers dus creëren een gezonde atmosfeer. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen met meer groen om zich heen minder stress ervaren. Met een plant als cadeau zit je dus eigenlijk nooit fout. 
Moeite met het uitkiezen van een plant? Geef een giftcard van plantsome, verpakt in een super tof brievenbusdoosje. Of bekijk het assortiment van Bloomgift voor een uitgebreid assortiment aan planten en boompjes.

duurzame cadeaus plant

Tip #8. Duurzame Cadeaus: Geef NIKS

Niks.. ja hoe geef je dat nu eigenlijk? Met NIKS! Sommige mensen geven niet zoveel om fysieke cadeaus maar meer om de gedachte die bij het cadeau komt kijken. Greenpeace heeft dit mooi verwoord met hun cadeau NIKS. Het is voor mensen die niet willen bijdragen aan de steeds grotere berg spullen die we op de aarde creëren. Je ontvangt een biologisch afbreekbaar kaartje en het bedrag wordt aan Greenpeace gedoneerd. 

Ken je iemand die helemaal happy wordt van NIKS? Neem dan een kijkje op de site van Greenpeace

geef niks

Duurzame Cadeau Verpakkingen

Het klassieke beeld van een cadeau is wereldwijd volledig genormaliseerd. Een geschenk dat pak je in, daar doe je een strik omheen en je hangt er een kaartje aan. Maar is dat nog wel van deze tijd? Cadeaupapier is namelijk bijna niet te recyclen. En elk jaar weer creëren we daar weer een behoorlijke berg van met zijn allen. Gelukkig zijn er een paar creatieve alternatieven voor de verpakking.

Kranten

Een mooi cadeau verpakken in een krant? Het kan zeker! Als kind kreeg ik mijn cadeaus van mijn peetoom verpakt in kranten. Een beetje raar denk je in eerste instantie maar het is juist ontzettend leuk. Oké, cadeaupapier heeft allemaal leuke kleurtjes en printjes maar wanneer je een krant gebruikt, kan je het cadeau nog persoonlijker maken. Scheur niet zomaar de eerste beste pagina uit de krant maar probeer een artikel, column of foto te vinden die ook echt bij de ontvanger past. 

duurzame geschenken
Furoshiki

Hier kan geen cadeaupapier tegenop. De Japanse benaming voor de knoopdoek is te mooi om niet uit te proberen. Je pakt het cadeau namelijk in met een stuk stof (bij voorkeur een reststof zoals een oud tafelkleed of een theedoek) waarmee je de mooiste cadeauverpakkingen creëert. De Japanse techniek heeft in eerste instantie wat oefening nodig, maar eenmaal onder de knie maak je prachtige kunstwerken. Benieuwd hoe Furoshiki precies werkt? Kijk dan deze video. 

duurzame verpakking: Furoshiki
Au Natural

Furoshiki niet helemaal onder de knie? Misschien is een cadeauverpakking eigenlijk ook niet echt nodig. Sommige mensen hechten helemaal geen waarde aan de verpakking en voor de anderen is het verrassingseffect toch een deel van al het plezier. Toch hoef je dit plezier niet te ontnemen als je ervoor kiest om een cadeau niet in te pakken. Je kunt het cadeau bijvoorbeeld ook ergens verstoppen of je creëert er een spelletje omheen. 

Niet enthousiast geworden om het cadeautje te verpakken in een krant? Of geen tijd om een eeuwenoude Japanse techniek aan te leren? Als je toch graag je cadeau wilt inpakken, kies dan gerecycled cadeaupapier dat nogmaals gerecycled zou kunnen worden. Zo zorg je er in ieder geval voor dat er geen grote niet herbruikbare stapel verpakkingspapier achterblijft. 

Of een bamboe verpakking?

Afgelopen jaar hadden we bij The Bamboovement voor het eerst een duurzaam kerstpakket samengesteld. In samenwerking met het Wereld Natuur Fonds ontwierpen we een bamboe kistje, gevuld met producten om onze plastic-voetafdruk te verminderen. Met de verkoop van de kerstpakketten hebben we uiteindelijk €2.500,- kunnen doneren aan de plasticvrije campagne van het Wereld Natuur Fonds. 

8 tips voor Duurzame Cadeaus

Dit jaar wilden we nog nét een stapje verder gaan. Want we staan er niet vaak bij stil, maar de hoeveelheid verpakkingen die we weggooien zijn enorm. Hier wilden we een creatieve oplossing voor bieden. Het kistje op de afbeelding hierboven was onze eerste stap. Het kistje kan namelijk omgedoopt worden tot handige bewaardoos of plantenbak. De deksel van het kistje kan eventueel worden gebruikt als snijplank. 

Door de vele positieve reacties besloten we om dit jaar een nieuwe betekenis aan de bamboe cadeaubox te geven. Met het nieuwe kistje willen we zo veel mogelijk mensen inspireren om op een vernieuwende manier naar verpakkingen en producten te kijken. Het resultaat is onze Bamboe Cadeaubox 2.0. 

Van kistje tot fruitschaal tot diner setje

Na afgelopen Kerstmis was het tijd om aan de tekentafel te zitten. Brainstormend over de mogelijkheden vonden we uiteindelijk inspiratie in een driedelige bamboe fruitschaal. Het idee was om de deksel en de twee lange zijdes te gebruiken voor een fruitschaal. De onderkant en de twee korte zijden bleven over voor een dinerset of borrelplankje. Na een flinke stapel papier aan berekeningen en tekeningen was het tijd om het eerste prototype te maken. Van MDF-hout maakten we een kistje met drie sleuven in de lange zijdes. Die waren nodig om de onderdelen van de fruitschaal naadloos in elkaar te kunnen schuiven.

duurzame bamboe cadeaubox

De volgende stap was om een prototype uit bamboe te maken. In samenwerking met houtbewerker Boerboom uit Bergeijk verfijnden we het ontwerp. Benieuwd naar het resultaat, de Bambox 2.0? Bekijk dan het filmpje hieronder!

Duurzame Kerstpakketten

Wist je dat we afgelopen jaar in Nederland 7 miljoen kerstpakketten uitdeelden? Een groot gedeelte van deze pakketten bestaat, zoals je misschien zelf al hebt ervaren, vooral uit plastic producten. Jammer! Want ook zonder al die verpakkingen kan je de meest originele kerstpakketten uitdelen. Heb jij al een idee wat je dit jaar als kerstpakket gaat ontvangen? Werknemers vragen steeds vaker om een duurzaam kerstpakket. Niet raar natuurlijk, want het past perfect bij een zero waste Kerstfeest. Benieuwd waarom? Dat leggen we hier haarfijn uit! 

Met onze Bambox 2.0 hebben wij een aantal unieke kerstpakketten samengesteld. Nieuwsgierig wat we ervan gemaakt hebben? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Dit jaar hebben we als doel om 10.000 bomen te planten met de verkoop van onze kerstpakketten. En wie weet kan jij ons daarbij helpen. Zijn ze bij jouw op het werk nog op zoek naar een duurzaam kerstpakket? Lijkt het jou super tof om er eentje te ontvangen? Breng ze dan op hoogte van onze pakketten!

duurzame kerstpakketten
usermagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram